animatie
jong talent in beeld
 

be apart
cursussen
pro trainingen
startdatainschrijvennieuwsinformatielinks
impressieskortingcontact

home

Jong Talent in Beeld

 

Jong Talent in Beeld

De jaarlijkse eindexamenexposities van de vakgroepen fotografie zijn al weer enige tijd achter de rug. De meeste studenten hebben van een lekkere vakantie kunnen genieten om bij te komen van de stress van het laatste jaar. Maar nu moet het er van komen: het echte leven van de fotograaf. Of van de kunstenaar. Het is maar net waar je voor kiest.

Expositie “Jong Talent in Beeld”.
Jong talent dat beeld maakt dat moet gezien worden. Vanuit die gedachte hebben Fred van der Ende [hoofdredacteur P/F] Nico Dielen [directeur Art & Design College, Grafisch Lyceum Utrecht], Hajo Hoffmann [voorzitter bestuur SVFN] en Elsje van Ree [voorzitter bestuur SVFN] de eindexamens van diverse opleidingen bezocht, op zoek naar talent onder al die afstuderende fotografen en beeldend kunstenaars. Het zijn er ieder jaar meer, het medium fotografie heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Maar er zijn veel fotografen en beeldmakers die gebruik maken van fotografie en zij allen zoeken naar een plaats. Is er dan nog wel plaats voor nieuwkomers? Of zijn het juist de nieuwkomers die de trent zetten?
De door ons geselecteerde studenten exposeren hun eindexamenwerk gedurende de maand september in het Atrium van het Grafisch Lyceum in Utrecht. In het septembernummer van PF krijgen zij in een speciaal katern de gelegenheid zich voor te stellen. Naar aanleiding van een aantal vragen vertellen zij wie ze zijn en waar ze voor staan. Het bijbehorende beeld maakt het verhaal rond.


Talent, wat is dat?

Is dat iemand die een beeld doet ontstaan uit het niets, de autonome kunstenaar? Is dat de beeldmaker die werkt in opdracht en daar van zichzelf het nodige aan toe voegt? Is het hebben van talent maatgevend voor succes? Wie het weet mag het zeggen.
Opvallend is wel dat de huidige opleidingen steeds meer ruimte bieden aan autonoom werk. Daarbij stelt de ene opleiding stelt hogere eisen aan ouderwetse technische kennis dan de ander, besteedt de ene academie aandacht aan het komend zelfstandig ondernemerschap terwijl dat op een andere academie niet of nauwelijks aan bod komt, steeds meer wordt van studenten naast eindexamenwerk in beeld ook een statement in de vorm van een boek verlangd. Misschien is de tijd rijp voor een opleiding die zich meer richt op de praktijk van de fotograaf. Een opleiding met aandacht voor reclame, product- en portretfotografie. Maar ook de techniek van het beeldbewerken en de doorvertaling naar grafische toepssingen is van belang. Want hoe leert de student de weg kennen in de jungle die de wereld van de fotografie en de media kenmerkt? Waarbij nog steeds het recht van de sterkste geldt? De sterkste dat is de beste fotograaf die het vak beheerst en het best de weg weet te vinden in deze jungle.
Het Art & Design College van het Grafisch Lyceum Utrecht, P/F, Calumet en de SVFN hebben samengewerkt aan het tot stand komen van deze tentoonstelling en het katern in P/F om daarmee jong talent een kans te geven, een duwtje in de rug. Maar ook om daarmee dit jonge talent tot inspiratiebron te laten zijn voor diegene die van fotografie hun vak willen maken binnen de grafimedia en daarvoor binnen het Art & Design College van het Grafisch Lyceum Utrecht middels de vier jarige deeltijdopleiding vakfotografie terecht kunnen. Fotografie vormt een belangrijk onderdeel van de opleidingen mediavormgever. Zowel binnen de grafisch vormgeving als multimediale vormgeving.
De initiatiefnemers hebben zich bij het samenstellen van de tentoonstelling laten leiden door hun gevoel en hebben gekozen we ze mooi, aandoenlijk, of knap gemaakt vonden. De enige richtlijn die ze hebben aangehouden was het gegeven dat ze zich alleen beperkt hebben tot werk van academies. Niet omdat andere opleidingen minder zouden zijn, maar omdat het aanbod te groot is.

Opening 4 september

De tentoonstelling wordt op 4 september officieel geopend door Betty Heimans [Voorzitter College van Bestuur Grafisch Lyceum Utrecht] en Gerrit Jan Wolffensperger [tot voor kort o.a. voorzitter van World Press Photo, nu onder meer voorzitter van Pictoright]

Waar?

Tentoonstelling Jong Talent in Beeld,
Grafisch Lyceum Utrecht,
Vondellaan 178
3521 GH Utrecht
030 2807080

Openingstijden?

ma. t/m vr. van 9.00 tot 16.00 uur
zat. van 9.00 tot 15.00 uur.

 

 

 

[ terug naar boven ]

> update van 05.01.2018 <