handboekbinden
prijzen op maat

be apart
cursussen
pro trainingen
startdata
inschrijven
nieuws
informatie
links
impressies
korting
contact

home

 

Twee-jarige opleiding handboekbinden
Handboekbinden I (basis)
Handboekbinden II (vervolg)

 

 

Programma-opzet / beschrijving

 

 

handboekbinden

 

 

Boekkunstbeurs

Voor mensen met een passie voor mooi gebonden boeken en liefde voor papier die op een professionele manier zelf bijzondere boeken willen gaan maken is dit een gedegen manier om het vak te leren. De achtergrond van de cursisten is zeer divers: van kunstenaars en grafisch vormgevers die het boekbinden in hun werk willen integreren tot kandidaten uit allerlei andere beroepsgroepen. Zij hebben bijvoorbeeld altijd al iets met boeken gehad en kiezen op een gegeven moment in hun loopbaan om het hart te volgen en te leren met hun handen mooie boeken te creëren. De deelnemers aan deze opleiding zijn dan ook zeer gemotiveerde cursisten.
Er wordt veel van de cursisten verwacht maar ze krijgen dan ook een brede, gedegen opleiding tot handboekbinder.

In het eerste jaar wordt het omgaan met papier en lijmen behandeld, de verschillende soorten gekartonneerde boeken, garenloos binden, bandzetter rechte rug, bandzetter ronde rug, ontwerpband, boeksnede kleuren, tekenmap, foedraal, persvergulden en alle relevante kennis van materialen en gereedschappen. Het tweede jaar wordt de Duitse, Franse en Engelse bindwijze behandeld, evenals handbestoken kapitalen, werken met leer, handvergulden en overslagdoos.

Het aantal bindwijzen is eindeloos. In deze 2 jaar wordt dan ook naast de bindwijzen die geleerd worden veel aandacht gegeven aan de ontwikkelingen in de wereld van het boek, papier en dozen. Historie, heden en toekomst. Het bezoek aan boek en papiermusea wordt gestimuleerd en literatuurlijsten worden besproken. De opleiding biedt de mogelijkheid om de cursist op een breed terrein te laten groeien in de wereld van handgebonden boeken en alles wat daarbij komt.

Van de cursisten wordt verwacht dat zij naast de lessen voldoende tijd vrij kunnen maken voor het maken van opdrachten, leren van theoretische kennis en bezoeken van aanbevolen musea en lezen van aanbevolen literatuur.

Doelgroep

Deze opleiding is gericht op deelnemers die zich het vak handboekbinden op professioneel niveau eigen willen maken.
Voor cursisten die de restauratieopleiding aan het Nationaal Archief in Den Haag willen gaan volgen is deze cursus een pré.

Doelstelling

In het eerste jaar worden de vaardigheden van het binden van boeken, werken met papier, lijmen en alle daarbij komende onderwerpen behandeld. In het tweede jaar worden de gespecialiseerde bindwijzen behandeld waarbij met authentieke materialen wordt gewerkt zoals werken met leer en maken van handbestoken kapitalen.

Cursusduur

2 jaar
Per jaar 32 avonden, 1 avond per week
Cursusdag Handboekbinden I, maandagavond
Cursusdag Handboekbinden II, donderdagavond

Lestijden

Handboekbinden I, maandagavond van 17:30 - 21:30 uur
Handboekbinden II, donderdagavond van 17.30-21.30 uur

Groepsgrootte

Maximaal 10 deelnemers

Voorkennis

beschikken over een goede handvaardigheid, creatieve instelling en professionele instelling ten opzichte van de opleiding.

Certificaat

Handboekbinden I (basis) wordt afgesloten met een eindpresentatie.
Handboekbinden II (vervolg) wordt afgesloten met een examen (examenkosten zijn € 150,-).

Prijs

Handboekbinden I € 1.475,-
Handboekbinden II € 1.475,-

Bijzonderheden

 

  Inschrijven

 

 

 

 

 

[ terug naar boven ]

> update van 05.01.2018 <